"Cintalah , Rindulah dan Syukurlah Pada Allah SWT" - Jemputan Khas Majlis Ta'lim Darul Murtadza 28.12.2012


Habib Kadzim Jaafar As-Saggof, Mufti Yaman
Terjemahan oleh Habib Ali Zaenal Abidin Abu Bakar Al-Hamid

Photo credit to Darul Murtadza

Segala puji bagi Allah SWT yang memberikan hidayah kepada kita untuk berada di tempat yang penuh dengan barokah ini, untuk mendapatkan cahaya daripada Allah SWT, yang dengan cahaya itu akan menjadi sebab kita mengikut junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW.

Tidak diragukan lagi bahawa majlis seumpama ini ialah majlis yang amat disukai Allah SWT. Dalam hadis Nabi SAW bersabda,  “Amal yang paling disukai Allah SWT ialah amal yang dilakukan berterusan walaupun sedikit”. Anda semua adalah melakukan perkara tersebut dengan datang setiap minggu ke majlis ini secara istiqamah. Tentunya perbuatan anda amat disukai Allah Ta’ala.

Tidak diragukan lagi bahawasanya ilmu yang anda dipelajari adalah ilmu yang menjadi menjadi sebab membimbing dan hidayah yang menjadikan anda mendekatkan diri kepada Allah SWT.
Keberadaan kita di atas muka bumi ini adalah tidak diragukan lagi untuk kita mencari kasih sayang Allah SWT dan untuk mendapatkan pemberian Allah Ta’ala.

Kita ingin berniaga dengan Allah SWT, yang mendatangkan keuntungan yang tiada penghujungnya, bahkan keuntungan itu bersifat kekal abadi. Allah SWT, ketika menawarkan perniagaan-Nya kepada kita, untuk dikongsi sama perniagaan itu, cara penyampaian Allah adalah disampaikan dengan rasa penuh kasih sayang dan belas kasihan kepada hamba-Nya.

Allah berfirman yang maksudnya:
“Wahai orang-orang yang beriman, mahukah kamu Aku tunjukkan satu perniagaan yang akan menyelamatkan kamu daripada azab yang begitu pedih, iaitu kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, berjihad di jalan Allah dengan harta dan diri kamu. Maka kamu akan diampunkan oleh Allah. Kamu akan dimasukkan oleh Allah dalam syurga Allah SWT”.

Dalam ayat ini, Allah mengajak manusia dengan lemah-lembut - “Wahai orang-orang yang beriman…” . Allah tidak berfirman secara langsung, “Jom, berniaga dengan Aku!”. Sebaliknya Allah menggunakan kata-kata yang penuh rahmat dan memberi tawaran kepada hamba-hamba-Nya.
Demikian, kita akan melihat banyak sekali di dalam Al-Quran nul Kareem, Allah bilamana ingin menyuruh kepada hamba-Nya, cara suruhan itu akan dipenuhi dengan rahmat, kerana suruhan itu sendiri sememangnya menjadi rahmat kepada hamba dan bukan memberatkan kepada hamba.
Dalam contoh yang lain di dalam Al-Quran nul Kareem (ayat 183, surah Al-Baqarah), Allah ketika ingin menampilkan kasih sayang kepada hamba-Nya dalam bentuk suruhan ibadat puasa, berfirman:


Dalam ayat ini, Allah tidak berhenti setelah menyuruh kita berpuasa, bahkan diberitahu juga bahawa sebelum ini juga telah disuruh orang lain berpuasa. Selepas itu, Allah menceritakan faedah daripada suruhan itu iaitu supaya kamu menjadi orang yang bertaqwa.

Seterusnya Allah beritahu jangka masa untuk berpuasa – iaitu satu bulan sahaja. Allah juga memberitahu keringanan yang dibenarkan seperti jika tak mampu berpuasa, boleh digantikan dengan sedekah dan sebagainya. Jika sakit, maka boleh ditinggalkan dan digantikan kemudian. Keringanan demi keringanan diberikan Allah kerana Allah menginginkan keringanan untuk kamu, dan bukannya kesusahan.

Kamu disuruh membesarkan Allah, dan dengan melakukannya, kamu akan dimasukkan Allah ke dalam golongan orang-orang yang bersyukur. Demikian pemberian kasih sayang Allah SWT yang ringan kepada hamba-Nya.

Ketika ingin menyuruh hamba-Nya mengeluarkan harta yang amat disayangi – Allah tidak suruh secara langsung seperti ini, “Wajib kepada kamu mengeluarkan zakat”. Sebaliknya, Allah memberitahu terlebih dahulu untuk siapa zakat itu diperuntukkan, seperti dalam ayat 60, surah At-Taubah:

Allah sebut tentang penerimanya dahulu, yang keadaan mereka memang memerlukan, kemudian barulah Allah sebutkan bahawa zakat itu wajib iaitu di akhir ayat, dan bukan dipermulaanya. Inilah cara Allah menyuruh hamba-Nya dengan penuh kasih sayang.

Begitu juga ketika ingin mengingatkan Nabi Muhammad SAW. Allah tidak menyebut silapnya dulu, tetapi disebutkan kemaafan-Nya terlebih dahulu (ayat 43, surah At-Taubah).

Dalam masalah haji, Allah SWT, ketika ingin mewajibkan haji kepada hamba-hamba-Nya – Allah berfirman (ayat 197, surah Al-Baqarah) terlebih dahulu tentang waktu mengerjakan haji, sesudah itu baru Allah sebut “Barangsiapa yang wajib haji kepadanya…”. 

Allah mewajibkan bagi mereka yang mampu saja, yang tidak mampu dimaafkan oleh Allah SWT. Kemudian Allah menyebut agar tidak melakukan perkara–perkara yang boleh merosakkan haji – iaitu Allah menegur secara halus. Allah menyuruh dengan penuh kasih sayang dan rahmat dan sebesar-besar rahmat yang Allah berikan kepada hamba-Nya ialah Nabi Muhammad SAW.

Allah juga menunjukkan kasih sayang kepada hamba-Nya termasuk dalam  perkara khusus yang meliputi harta yang dimiliki hamba-Nya, yakni cara pengagihan harta setelah seseorang itu meninggal dunia (ayat 11, surah An-Nisa’). 

Perumpamaannya, seperti seorang Raja yang ada menteri yang memiliki harta dan anak-anak. Raja yang ikut membantu mengatur kepada menteri untuk mengagihkan hartanya merupakan seorang Raja yang amat prihatin kepada menterinya. Apatah lagi Allah yang merupakan Raja kepada seluruh Raja di atas muka bumi ini. Allah mengatur khas urusan ini agar tidak berlaku pergaduhan antara satu sama lain, sebagai tanda kasih-sayang kepada hamba-Nya.

Dalam keadaan ini, syaitan berusaha mengelirukan manusia daripada memahami rahmat ini. Syaitan yang bersifat memalsukan dan memperdaya kepada manusia, dengan mengatakan kepada manusia dan menyoal kenapa lelaki mendapat 2 kali ganda bahagian berbanding wanita. Syaitan akan mengatakan yang ini tidak adil bagi wanita.

Sebenarnya, kalau dalam setiap keadaan lelaki mendapat 2 kali ganda berbanding wanita, barulah boleh dikatakan tiada keadilan dalam peruntukan bahagian wanita dan lelaki. Akan tetapi, ada keadaan di dalam pembahagian harta faraid itu, di mana wanita boleh mendapat lebih daripada lelaki. Terkadang boleh berlaku di mana wanita boleh mendapat separuh daripada harta si mati disebabkan kedudukannya seperti yang diatur oleh Allah SWT.

Dalam hal orang yang dipanggil untuk menjadi saksi pengadilan, maka kebiasaannya 1 lelaki bersamaan dengan 2 orang perempuan. Tapi tak semua keadaan adalah begitu, kerana contohnya jika kesaksian diperlukan dalam hal kelahiran atau menyusukan atau hal-hal wanita, maka hanya saksi wanita yang diterima. Sesungguhnya, Islam meletakkan segalanya sesuai dengan keadaannya.

Kadang-kadang, syaitan ingin menganggu akidah seseorang dengan mengatakan,  “Allah sudah tahu nasib saya baik atau tidak. Jadi, jika Allah sudah tahu kenapa nak suruh saya beramal?” Jika ada bisikan begini, katakan pada syaitan, “Ya, syaitan! Adakah Allah, sebagai Tuhan, tak perlu tahu nasib saya? Sekiranya begitu, ianya akan menodai hak Allah sebagai Tuhan Yang Maha Mengetahui”. Allah SWT menyuruh kita beribadat dan berjanji akan memberi ganjaran. Allah SWT bukannya menyuruh kita kufur. Jika Allah buat begitu, barulah kita boleh mempertikaikan kepada Allah. Inilah jawapan kepada syaitan.

Perumpamaan yang serupa adalah seperti perihal guru yang memberikan ujian peperiksaan kepada para pelajarnya. Guru itu tentunya tahu keadaan murid yang mana rajin dan yang mana tidak rajin. Maka, guru boleh mengatakan bahawa si fulan akan berjaya, dan si fulan akan gagal. Gurunya boleh berkata begitu kerana dia mengenali sikap anak muridnya. Guru itu bukannya menghukum dengan mengatakan gagallah kamu, atau berjayalah kamu. Apabila seseorang murid itu gagal pula, dia tidak boleh mengatakan yang gurunya itu bersalah kerana mengetahui yang dia akan gagal, kerana yang salah adalah sikapnya yang malas belajar.

Demikian juga sifat Allah yang mengetahui segala yang ada di dalam hati manusia. Allah tahu jika si fulan hatinya penuh dengan rasa benci, atau si fulan hatinya penuh dengan perkara-perkara yang tidak baik.  Diketahui oleh Allah perbuatan hamba itu, yang kerana perbuatan itulah hamba itu akan dihukum oleh Allah, dan bukan kerana pengetahuan Allah.

Allah SWT tidak menyuruh kepada hambanya, melainkan dalam suruhan itu ada kebaikan, dan tidak melarang kepada hamba-Nya, melainkan ada bahaya dalam larangan itu.  Dalam setiap suruhan dan larangan-Nya, Allah SWT hanya inginkan yang terbaik untuk hamba-Nya. Jadi, bagaimanakah kita bersyukur kepada Allah SWT?

Bagaimanakah kita ini untuk menampilkan syukur melalui ibadah kepada Allah SWT? Bagaimana untuk beribadah kerana kita sukakan Allah, kerana bersyukur kepada Allah, kerana rasa rindu kepada Allah dan bukan semata-mata kerana kita takutkan ancaman Allah, takutkan hukuman Allah? Kita ingin melakukan ibadah untuk menunjukkan rasa suka kita dan rasa syukur kepada Allah. Sehingga ibadah kita berubah menjadi kerana rindu, kerana syukur dan kerana cinta kita kepada Allah SWT, sepertinya ibadah Nabi Muhammad SAW, ibadah para anbiya’. Ibadah yang dibuat untuk mengagungkan Allah, kerana cintakan Allah dan kerana bersyukur pada Allah.

Perumpamaan yang mudah kepada minda untuk memahami hubungan kita dengan Allah adalah seumpama Raja yang mempunyai ramai pelayan. Pelayan jenis pertama melayan Raja kerana takut dihukum. Golongan pelayan kedua pula melayan Raja kerana mengharapkan balasan harta. Golongan ketiga pula melayan Raja dengan penuh keikhlasan dan tidak mengharapkan apa-apa. Daripada ketiga-tiga golongan ini, yang teristimewa ialah golongan yang ketiga, kerana layanannya bukan kerana takut, atau mengaharapkan sesuatu.

Jika dibandingkan dengan kita, golongan pertama adalah hamba yang lemah imannya, dan beribadah kerana takutkan neraka. Golongan kedua beribadah kerana mengharapkan balasan syurga. Ibadah golongan yang ketiga ialah ibadah hamba yang tidak mengharapkan apa-apa sepertinya ibadah para Anbiya’, para solihin, yang beribadah kerana mengagungkan Allah, kerana rasa cinta dan kerana rasa syukur kepada Allah SWT.

Oleh kerana itu, mari, kita perbanyakkan ibadah kita kepada Allah dengan mengangkat darjat ibadah itu kerana mengagungkan Allah, kerana rasa syukur dan cinta kepada Allah SWT. Kita bersyukur kepada Allah kerana Allah menjadikan kita umat Islam, dan sebahagian daripada umat Nabi Muhammad SAW. Kalau kita memperbanyakkan amalan baik, maka Allah akan memasukkan kita ke  dalam golongan pilihan Allah.

Terdapat beberapa amal yang mudah, dan ringan untuk dilakukan tapi ganjaran sangat besar. Terkadang seorang Muslim atau Muslimah boleh mendapat ganjaran pahala sebanyal 1.5 bil.  dalam masa 2 saat saja. Tahukan anda apa ibadah itu? 

Sebutlah, “Astaghfirullah lil mukminin wal mukminat”.

Dalam hadis, Nabi SAW bersabda, “Barangsiapa yang beristighfar untuk kaum mukminin dan mukminat, akan diberikan ganjaran sejumlah banyaknya kaum mukminin dan mukminat pada zaman itu”. Sekarang, terdapat 1.5 bil orang Islam di dunia, jadi dengan menyebut zikir di atas, kita boleh mendapat ganjaran yang sebanyak itu juga. Bila mana seseorang melazimkan istighfar sebegini, khususnya sebanyak 27 kali setiap hari, setelah beberapa lama akan nampak keberkesanannya iaitu akan nampak kasih sayang yang ditunjukkan oleh Allah kepada anda, sehingga anda akan tergolong dalam golongan orang-orang yang  doanya dimakbulkan oleh Allah. Jika dilazimkan lebih daripada sekali sehari – iaitu pagi dan petang – maka, akan semakin tinggi darjat seseorang di sisi Allah, untuk dikasihi dan disayangi oleh Allah.

Dengan itu, akan nampak kesan amal anda diterima Allah SWT. Tanda amal anda diterima adalah semakin banyak anda beramal, tidak akan nampak perasaan bangga. Jika seseorang beramal sedikit tapi berasa bangga, itu petanda amal itu tidak dimaqbulkan Allah SWT.

Anda boleh mendapatkan ganjaran 100 haji dalam seminit sahaja.

Anda boleh mendapat ganjaran membebaskan 100 hamba sahaya dari kaum Nabi Ismail dengan amalan yang dibuat dalam masa 1 minit sahaja.

Anda boleh mendapat ganjaran jihad dengan menyumbangkan 100 kuda fi sabilillah dengan amalan 1 minit saja.

Dalam hadis, Nabi SAW bersabda, “Barang siapa yang mengucapkan setiap pagi, ‘Subhanallah’ 100 kali, maka dia sama seperti mengerjakan haji sebanyak 100 kali. Barang siapa yang mengucapkan ‘La ila ha illallah’ 100 kali, maka dia seakan-akan membebaskan 100 hamba anak keturunan Nabi Ismail. Barang siapa yang mengucapkan ‘Alhamdulillah' 100 kali, maka dia seakan-akan menyumbangkan 100 kuda di jalan Allah.  Barang siapa yang mengucapkan ‘Allahu Akbar’ 100 kali, maka tiada orang yang boleh membayar ganjarannya melainkan orang itu melakukan perkara yang sama”.

Zikir ini amat mudah untuk dilakukan – sambil berjalan ke kereta, sambil memandu dan sebagainya. Berapa banyak waktu yang sudah kita bazirkan? Satu jam ada 60 minit, dalam sehari ada 1440 minit. Jom, kita ambil beberapa minit sahaja untuk mengamalkan zikir-zikir ini.

Para sahabat adalah orang yang memanfaatkan umur dan masa dengan pelbagai jenis amal ibadat. Kita ingin mengambil beberapa minit dalam kehidupan seharian kita untuk melakukan amalan yang baik agar kita mendapat peringkat syurga yang tinggi yang disediakan Allah SWT.

Anda boleh mendapat pahala 70 kali orang solat dalam masa beberapa minit sahaja, iaitu dengan anda menggunakan siwak. Nabi SAW berkata bahawa “Solat yang dilakukan dengan siwak itu adalah 70 kali lebih baik daripada solat yang dilakukan tanpa siwak”. Agama itu mudah, sehinggakan kemudahan diberi untuk menggantikan siwak dengan sesuatu yang agak kasar, contohnya seperti kain rida’ yang dipakai.

Walaupun Imam Syafie mengalakkan menggunakan kayu sugi yang asli, tetapi alangkan baiknya kalau mengambil peluang dengan bersiwak dengan sesuatu yang kasar, walaupun dengan menggunakan kain serban yang dipakai. Lihatlah betapa mudahnya amalan ini tetapi dijanjikan ganjaran yang besar. Sayangnya ramai manusia yang mengabaikannnya. Amalan ini tidak  sesukar seseorang itu bangun malam untuk mengerjakan qiyammullail.  Oleh itu, jika tak mampu buat yang berat, jangan tinggalkan amalan ringan yang besar ganjarannya disisi Allah.

Jika kita baca quran satu baris, ada 30/40 huruf, ganjarannya ialah 300/400 pahala . Jika baca satu muka surat, ada 15 baris, 15 kali 300/400 sudah berapa? Ini menunjukkan besarnya ganjaran Allah.
Demikian juga selawat kepada Nabi SAW. 

Satu selawat kepada Nabi SAW, Allah akan ganjarkan dengan berselawat kembali 10 kali kepadamu. Satu selawat daripada Allah tentulah lebih baik dan mulia daripada ibadat anda sejuta tahun. Siapakah di antara kita yang mampu beribadah 1 juta tahun?

Dalam 1 minit, anda boleh memanfaatkan dengan 100 kali selawat. Jikalau lidah anda berat sedikit, maka anda boleh berselawat sebanyak 50 kali, dan anda akan diganjarkan dengan 500 kali selawat daripada Allah SWT. Dengan sebanyak itu selawat daripada Allah SWT, segala keperluan anda akan dicukupkan Allah SWT dan moga-moga selawat kita diterima Allah SWT.

Marilah kita sentiasa bersyukur kepada Allah dan memuji kepada Allah SWT.  Jika kita memuji kepada Allah, Allah akan menambah nikmat-Nya kepada kita. Syaitan akan selalu memperdaya agar kita tidak bersyukur kepada Allah SWT. Dalam firman Allah SWT menceritakan tentang ancaman syaitan yang berkata, “ Sehingga Engkau Ya Allah, tidak akan menjumpai daripada hamba-Mu yang bersyukur kepadaMu”. Oleh itu, syaitan akan melalaikan manusia daripada mengingati nikmat Allah SWT. Tetapi bilamana kita sentiasa mengingati nikmat Allah dan bersyukur  kepada-Nya, maka Allah akan tambah nikmat-Nya kepada kita.

Oleh itu, kita perlu bersykur setiap pagi dengan berkata, “Alhamdulillah kerana Engkau menjadikan aku orang Islam. Alhamdulillah kerana Engkau menjadikan umat Nabi Muhammad SAW”

Dengan kesyukuran itu, maka Allah akan menambahkan nikmat sebanyak mana yang diingini-Nya kepada kita. Kita pun bersyukur kerana kita dibimbing untuk berjalan ke jalan hidayah, jalan hamba yang hampir dengan Allah SWT. Dengan bimbingan itu, dengan tidak mencaci sesiapa pun daripada hamba-hamba Allah, daripada para solihin, daripada para sahabat dan juga orang-orang yang dikasihi Allah SWT. Perjalanan itu, sama ada kita sedar atau tidak, adalah perjalanan yang menghampirkan kita kepada Allah SWT, dan perlu juga untuk kita bersyukur kepada Allah SWT.

Kita berharap moga-moga setiap orang Islam menjadi orang-orang Islam yang dipilih Allah SWT. Dan kita berharap moga-moga Allah SWT mengisi hati semua orang Islam untuk memuliakan dan mengagungkan Baginda Rasulullah SAW. Kalau rasa kasih sayang itu ada dalam hati, syaitan akan lari. Tidak akan timbul dalam hati yang ada kasih sayang perasaan permusuhan, pergaduhan atau benci-membenci. 

Perasaan cinta itu takkan bersemadi di dalam hati kita kecuali kita menyintai kepada Nabi SAW. Dan tidak akan ada cinta kepada Nabi SAW, kecuali dengan mengikut sunnahnya. Dan di antara sunnah yang paling digalakkan di antara sunnah-sunnah Nabi ialah ucapan ‘Salam’. Maka tidak akan nampak iman kecuali dengan kasih-sayang. Tidak akan nampak kasih-sayang tanpa Salam. Oleh sebab itu, “Assalamu’alaikum warahmatullah hi wabarakatuh” :)

Popular posts from this blog

Tanggungjawab Adik-Beradik (2) - Tanyalah Ustaz 21.06.2012

Tafsir Quran: Ayat 282 surah Al-Baqarah - Majlis Ta'lim Darul Mutadza 09.11.2012

Diet Rasulullah (2) – Tanyalah Ustaz 26 Ramadhan 1433H (15.08.2012)